tisdag 16 februari 2010

Egoism

Om du fick följande dilemma:

"Du får av mig en trisslott med en vinstsumma på tre miljarder svenska kronor, behåller du den själv, eller ger du den till någon annan?"

Jag chansar på att det skulle bli ett 50/50 svar, om man gör en undersökning bland vännerna på en daglig lunch.
Hur tänker man egentligen då?
Ja, antingen svarar du att du vill ha pengarna, tre miljarder vill väl vem som helst ha. Eller så svarar du att du ger bort pengarna. Men det är nog inte för att det är vad du skulle göra. Det är antagligen eftersom att du vill framstå som en givmild och omtänksam person. I båda fallen är du en Egoist

Jag vet att det låter mörkt och dystert. Men det är faktiskt vad jag tror om människan. Alla är vi egoister, vi har bara lärt oss böja på det. Få det att framstå som något annat, något positivt.

Träffa nya kompisar.
Du är på fest hos din bästa kompis Kalle. Han flyttade från er hemstad för ett halvår sedan och du har precis följt hans fotspår. Så din inställning den kvällen är att skaffa dig ett kontaktnät. Du vill hitta nya kompisar, eftersom du bara känner en person, Kalle. I stort sett alla är vi likadana när vi kommer till ett ställe vi inte är igenkända. Vi är oss själva, fast med en nedskruvad termostat. Det finns inte många människor som visar sitt rätta jag i en sån situation. Man vill ju framstå som en seriös och omtänksam människa.
Du lyckades träffa några nya ansikten den där kvällen. Till en början är du otroligt lätt och vänlig mot dom. Du ställer upp på det mesta för att du vill anses som en "schysst grabb".
Varför gör du det? Jo, för DU vill ha kompisar. DU vill inte vara ensam. DU vill vara någon med ett brett kontaktnät. DU är Egoist.

Tiden går och du har blivit otroligt bra kompis med en utav grabbarna du träffade den kvällen.
Nu är inte varje gärning egoistisk längre. Du ställer gärna upp för Andreas, för du tycker om honom. Men allt det där som fick Andreas att tycka om dig, finns fortfarande kvar. Ditt värsta scenario vore om han sa upp kontakten med dig. Därför framstår du dig själv som en omtänksam människa.

Däremot tycker du om att göra Andreas och andra människor glada. Du älskar att se ett leende när du gjort något fint och omtänksamt. Det får dig att må bra. Men den enda anledningen till att du gör det, är för att det där breda leendet representerar karma till dig, du blir mer omtyckt.

Och det mina vänner, är hur man vinklar Egoism till något positivt.

Inga kommentarer: