söndag 18 augusti 2024

Jag börjar lära mig något...

 Vad blev då det första som jag lärde mig tack vare skrivandet? Ja det blev faktiskt lite geografi.

Jag kan inte säga att jag är någon höjdare på att tala om vart länder ligger.  Det har väl kanske varit intresset som har styrt att jag inte bryr mig så mycket om den kunskapen. Innan jag gick in för att lära mig vart länder ligger så skulle jag nog  ha sagt att Albanien låg i Afrika, att Nordamerika hade 4 länder och att det fanns 3st "-stan" (Kazakstan, Afghanistan och Turkmenistan).  Men så är det inte längre.

Så hur blev jag en  person som kan alla delstater i USA och 98% av världens länder?  Det var faktiskt ganska enkelt och tog inte mer än 1 vecka! Såhär gjorde jag.


1.  Mängdträna: Aldrig tidigare har det varit så enkelt att sitta i soffan och mängdträna! Upp med paddan och gå in på Seterra. Ladda även ned det till mobilen och välj denna app i väntan på bussen istället för att scrolla TikTok.


2.Uppmärksamma svagheter och utgå från tidigare kunskaper. Det finns många olika sätt att lära sig saker utantill. För mig fungerade det bra att utgå från de länder jag redan kunde och utgå från det. Det är enklare att lära sig grannländer till redan kända platser.  (För att enkelt memorera Laos, Vietnam, Kambodja, Myanmar och Malaysia utgick jag från Thailand, en för mig känd plats).  Har du riktigt svårt för ett område? Plugga det extra noga och försök att hitta ett mönster. Ett exempel för mig var 10 länder på Afrikas västkust. När jag skrev ned länderna gav det mig bokstavskombinationen S-G-G-G-S-L-E-G-T-B ( Senegal, Gambia, Guinea-Bissau, Guinea, Sierra Leone, Liberia, Elfenbenskusten, Ghana, Togo, Benin). En kombination som var enkel för mig att memorera. 

3.Bekanta dig med världskartan i olika sammanhang. Det kan bli en falsk kunskap om du endast tränar på ett ställe. Har du övat jättemycket på Seterra, gå då in på te.x. google-maps och plugga lite. Det ser lite annorlunda ut och du får tänka till lite extra. 

4. Gör det ihop. Jag gör det med Jennifer och hon är grym på det! Det blir alltid roligare när man gör något tillsammans och man lär sig av varandra. Hon lärde sig Afrika supersnabbt och lärde mig.

5. Öva mycket och varje dag. Kanske uppenbart med så viktigt. Ta även pauser ibland för att låta kunskapen sjunka in.


Jag är inte klar med detta utan kommer att fortsätta. För mig är det framför allt #3 som det behövs mer av. Sen går jag nog över till huvudstäder och flaggor! Får se hur det går.

 










torsdag 8 augusti 2024

Nya saker

Den här historien handlar om hur jag fick idén att komma tillbaka till min blogg, för tredje gången. 

Första gången jag kom tillbaka till skrivandet var det för att jag kände mig ensam och behövde någon att prata med.

Andra gången jag kom tillbaka till skrivandet var det för att jag kände mig ensam och ledsen och behövde någon att prata med.

Tredje gången jag kommer tillbaka, alltså nu, så är jag varken ledsen eller ensam, tvärt om faktiskt. 

Tredje gången jag kommer tillbaka till bloggen är för att skapa ett syfte med saker jag gör i min vardag. Det kan kännas fånigt, men ibland blir jag sugen på att lära mig nya saker, men känner inget syfte med att göra det. Ibland blir jag sugen på att utmana mig själv, men hittar inget syfte med att göra det.  Men om jag får skriva om mina upplevelser så skapar jag mig själv ett syfte. 

Inspirationen kommer från youtube och hur användare skapar sig utmaningar för att få idéinnehåll till sina filmer. På samma sätt tänker jag att det ska få bli mitt fokusområde på bloggen ett tag för att se om jag gillar det. 

Så nu kör vi! I vilken grad och hur länge vi kör vet jag inte. Jag vet bara att jag ska göra det för mig själv och att det ska få vara kravlöst! 

Jag börjar lära mig något...

 Vad blev då det första som jag lärde mig tack vare skrivandet? Ja det blev faktiskt lite geografi. Jag kan inte säga att jag är någon höjda...